De Vrienden

van de Sint-Sulpitius

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

LENTECONCERT IN DE DIESTSE SINT-SULPITIUSKERK

E-mailadres Afdrukken PDF


Op uitnodiging van de ‘Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk vzw’ geeft het ‘Kathedrale Koor Utrecht’ op vrijdag 10 mei een concert in de Diestse Sint–Sulpitiuskerk. Het concert begint om 19 u.30. Het koor wordt gedirigeerd door Gerard Beemster en Wouter van Belle begeleidt op het orgel. De toegangsprijs bedraagt 5 €. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen.

Het programma is een staalkaart van topwerken uit de West-Europese koormuziek vanaf de vroege 17de tot het einde van de 20ste eeuw. Er worden werken uitgevoerd van o.a. Jan Pieterszoon Sweelinck, Heinrich Schütz, Antonio Vivaldi, Anton Bruckner, Johann Sebastian Bach, Benjamin Britten en Hendrik Andriessen. Het ‘Kathedrale Koor Utrecht’ is niet alleen één van de beste, maar ook één van de oudste koren van Nederland. Het werd als mannenkoor opgericht in 1869. In 1878 werd het ensemble uitgebreid met een knapenkoor, zodat de uitvoering van vierstemmige muziek mogelijk werd. Een belangrijke stap werd gezet in 1959: dan werd de koorschool opgericht die een intensieve scholing van de knapenstemmen moest verzekeren. In 1968 werden ook meisjes opgenomen in het koor. Zoals vele koren kende het Utrechtse koor in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een moeilijke periode: de recrutering van zangers werd problematisch, dirigenten kwamen en gingen…

De komst in 1989 van de huidige dirigent Gerard Beemster gaf het koor een nieuw elan. Het kinderkoor bereikte onder zijn leiding een hoog niveau en de stichting van de Capella Catharina voor volwassenen maakte een gevoelige uitbreiding van het repertoire mogelijk.

Het ‘Kathedrale Koor Utrecht’ behaalde verschillende prijzen in Nederland en daarbuiten , o.a. in Frankrijk. Er verschenen ook enkele CD’s met uitvoeringen door het koor en ze werden alle door de kritiek zeer geprezen. Vooral de uitgave in 2009 van de ‘Veertien Stonden’ voor koor en strijkorkest van Hendrik Andriessen (1892 - 1981) gooide hoge ogen.

Laatst aangepast op maandag, 15 april 2013 06:51  

Onze toekomstige activiteiten:

Geen evenementen

Banner