De Vrienden

van de Sint-Sulpitius

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Nieuwsflash

2018 Algemene ledenvergadering zaterdag 10 februari + lidmaatschap

E-mailadres Afdrukken PDF

Diest, 15 januari 2018

Geachte Mevrouw, Geachte Heer,  Beste Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk,

Vooreerst wensen wij u allen een gelukkig, vredevol en gezond 2018 !

U heeft zich waarschijnlijk al afgevraagd: waar blijft de uitnodiging van de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk voor hun Algemene Vergadering 2018?

Maak u echter  niet ongerust, door allerlei beslommeringen van organisatorische aard hebben wij onze jaarlijkse samenkomst moeten verschuiven naar zaterdag 10 februari.

En u bent daar  van harte welkom.Wij verwachten u om 14.30 uur stipt in de gezellige refter van de scholengroep KSD, Demerstraat 12 te Diest.(Parkeren kan op de parking Citadel,                        de parking in de Kluisbergstraat of op de speelplaats van de school).

Ook dit jaar proberen we er weer een boeiende en gezellige namiddag van te maken met een afwisseling van korte causerieën, een voorstelling van onze meerdaagse reis en het nieuwe jaarboek, wat stemmige gitaarmuziek van de gebroeders Decombes en een gulle receptie.

Onze algemene vergadering biedt u ook de gelegenheid om een aantal praktische zaken af te handelen: u krijgt uw jaarboek, nieuwsbrief en lidkaart 2018 mee naar huis en, indien u het wenst, kan u intekenen voor onze meerdaagse reis .  En wij vragen u ook nog eens heel vriendelijk om, mocht dat nog niet gebeurd zijn of recent gewijzigd zijn, ons uw mailadres door te geven. Het stelt ons in staat om snel en efficiënt met u te communiceren.

Nog even wat meer concrete informatie over ons jaarboek 2018 . Na de succesvolle driedelige publicatie ‘Diest, het verhaal van een stad’ van dr. Michel Van der Eycken, is dit jaar ons bestuurslid-secretaris Rob Degelin aan de beurt. In zijn boek ‘Het leven beneden de Mosterdpot’, bundelt hij een aantal cursiefjes en causerieën waarmee hij al eerder heel wat Diestenaren wist te verblijden, op jaarvergaderingen, gezellige samenkomsten of academische zittingen allerhande. Ons nieuwe jaarboek werd dan ook een ‘alternatieve’ geschiedenis van Diest, met de klemtoon op het anekdotische en het luchtige, gekruid met een vleugje weemoed en melancholie. Een must have voor ieder die zich betrokken voelt bij onze vereniging en onze stad.

En dan is er de ledenreis. Na vierhonderd jaar inspireert prins Filips-Willem de Vrienden van de St-Sulpitiuskerk voor een culturele meerdaagse reis ‘Oranjestad Orange & de Provence’.

In een zuiderse sfeer bezoeken wij antieke Romeinse bouwwerken, eeuwenoude kerken en abdijen, pittoreske stadjes en genieten wij van de Provençaalse geuren en kleuren op grillige bergtoppen, uitgestrekte lavendelvelden, oude olijfgaarden, steile  okergroeven en smaken wij een verfrissende vin rosé bij een partijtje jeu de boulesvan zondag 3 juni tot en met vrijdag 8 juni 2018.

reisinfo : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

&

Beste Vrienden, bij het begin van het nieuwe jaar wenst u wellicht ook uw lidmaatschap te vernieuwen. U kan het bedrag overschrijven van ofwel

-   30 euro - gewone leden

-   35 euro - gewone leden + verzendingskosten jaarboek/nieuwsbrief en lidkaart,

-   50 euro -  minimumbedrag steunende leden

op rekeningnummer BE21  4529  0739  5103 van de Vrienden van de St-Sulpitiuskerk, met vermelding ‘lidgeld 2018’.

Wij danken u van harte voor uw blijvende en trouwe steun aan onze vereniging en hopen u in groten getale te mogen begroeten op onze algemene ledenvergadering van 10 februari 2018.

Met vriendelijke hoogachting,

Fons Bonroy - voorzitter, Peter Claes - ondervoorzitter, Felix Van Meerbergen - deken, Rob Degelin - secretaris, Paula Broeders - waarnemend secretaris, Mia Schauwers – penningmeester, Bernadette Bielen, Diane Bielen, Leon Beckers, Marc Decombes, Rik Claes, Maurice Ilegems, Johan Van der Eycken en Michel Van der Eycken – bestuursleden.

 

 

Laatst aangepast op dinsdag, 16 januari 2018 14:45
 

Programma 2017 -2018

E-mailadres Afdrukken PDF

Diest, 20 september 2017

 

Geachte mevrouw, geachte heer,

Beste vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk,

September is voor de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk traditiegetrouw het begin van een nieuw werkjaar. En dat belooft ook in 2018 heel druk en geanimeerd te worden.

Even een kleine vooruitblik:

Van  vrijdag 30 maart tot en met zondag 20 mei 2018 organiseren wij bij het graf van  prins Filips Willem van Oranje, in het koor van de St. Sulpitiuskerk, een extra tentoonstelling, in samenwerking met de stad en aansluitend bij de herdenkingstentoonstelling in de Lakenhalle.

Ook onze meerdaagse reis staat volgend jaar in het teken van de Oranjefeesten. Begin juni 2018 trekken wij naar Zuid-Frankrijk, meer bepaald naar steden als Avignon, Arles en Orange in de oogverblindend mooie Provence. Later verneemt u hier heel wat meer over, wij zijn volop bezig met de voorbereiding.
Voor onze najaarsreis 2018 bouwen we verder op de succesformule van twee jaar geleden. Toen trokken we naar het kasteel de Merode in Westerlo voor de beklijvende musical over Albert I. Eind augustus 2018 wonen we op dezelfde locatie het nieuw muzikaal spektakel bij ditmaal over onze beroemde Vlaamse schilder P.P. Rubens. Ook daarover krijgt u later nog de nodige info.
En dan willen we u nu al verklappen dat onze algemene vergadering van het jaar 2019 heel speciaal wordt. De Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk bestaan dan 50 jaar en dat mag vanzelfsprekend met de nodige luister gevierd worden.

Op zaterdag 20 januari 10 februari 2018 is er onze algemene ledenvergadering met de traditionele ingrediënten: woord, muziek, een lekkere hap en vooral veel warme menselijke ontmoetingen.

Op zondag 8 april 2018 vieren wij het jaargetijde voor prins Filips Willem ter herdenking van zijn begrafenis in de Sint-Sulpitiuskerk, exact vierhonderd jaar geleden. De plechtige eucharistieviering zal worden voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel en het gerenommeerd Operakoor uit Oranjestad Breda zal zorgen voor de muzikale ondersteuning. Verschillende binnen- en buitenlandse delegaties zullen na afloop deelnemen aan de bloemenhulde bij het graf van de prins.

Maar blijven we nog even in 2017.

We willen u graag uitnodigen voor onze najaarsuitstap die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 21 oktober. Onze bestemming is het heuvelende Pajottenland, de streek van Witse en Urbanus, maar ook van Breughel, geuze-lambiek, volksmuziek en een eeuwenoude Mariadevotie.

Ons programma ziet er als volgt uit:

- 8.30 stipt vertrek met autocar, boven op de citadel

 

- 10.00 uur: aankomst in Halle en ontvangst met koffie en koek in restaurant Alsput.

- 10.30 uur: bezoek aan de prachtig gerestaureerde St.Martinusbasiliek van Halle.

- Na de inleidende film ‘Het mysterie van de Bouwmeester’ (verteld door Hubert Daemen, alias Witse) bezoeken we onder leiding van een gids de kerk en de crypte.

- 12.30: middagmaal in restaurant Alsput

-

Menu :

· soep van de dag

· karbonaden in Kriek van Boon met kroketjes

· gebak van het huis

· aperitief, 1 glas wijn of bier en water zijn in de prijs inbegrepen.

- 14.30 uur: bezoek aan brouwerij Boon in Lembeek waar  de befaamde Kriek en Geuze-Lambiek worden gebrouwen met aansluitend degustatie in een nabijgelegen café.

- 16.30 uur: terugreis naar Diest

 

U kan aan deze uitstap deelnemen door 55 euro te storten op rekeningnummer

BE21 4529 0739 5103 van de VZW Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk.

Wacht vooral niet te lang om in te schrijven, zo bent u zeker dat u er die dag in alle gemoedsrust bij kan zijn.

Ondertussen groeten wij u beleefd en vriendelijk,

 

Fons Bonroy -voorzitter, Peter Claes -ondervoorzitter,  deken Felix Van Meerbergen ,Rob Degelin-secretaris, Mia Schauwers -penningmeester, Leon Beckers, Bernadette Bielen, Diane Bielen, Paula Broeders, Rik Claes, Marc Decombes, Maurice Ilegems, Michel Van der Eycken, Johan Van der Eycken -bestuursleden.

 

 

Laatst aangepast op vrijdag, 05 januari 2018 05:16
 

Open-Kerkendag: klanken en stilte

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk,

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni organiseert de Stichting Open Kerken weer de jaarlijkse Open-Kerkendag in meer dan 200 christelijke gebedshuizen, verspreid over gans Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Zoals de voorgaande jaren zet ook de Diestse Sint-Sulpitiuskerk op zondag 5 juni weer haar deuren open om mensen van de schoonheid van haar religieus patrimonium te laten genieten en hen te laten participeren aan de nationaal vastgelegde thematiek: klanken en stilte.

Vanaf 14.00 uur zullen de bezoekers kunnen genieten van de sonore klanken die uit de befaamde Hemony-beiaard over de daken van de stad zullen gestrooid worden.

In de kerk zelf zullen permanent gregoriaanse en polyfone gezangen te beluisteren zijn en daarnaast wordt er een kleine tentoonstelling georganiseerd rond de prachtige liturgische manuscripten die de Sint-Sulpitiuskerk in haar bezit heeft: antifonaria, graduales en een eedboek van de befaamde JoachimTrognesius. Muziekkenner Maurice Ilegems zal daar tweemaal deskundig commentaar bij geven, eenmaal om 14.00 uur en eenmaal om 16.00 uur.

De Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk hopen dat u op 5 juni even tijd maakt om mee van deze activiteiten in het kader van Open-Kerkendag te komen genieten

 

Laatst aangepast op dinsdag, 17 mei 2016 09:28
 

Muzikale avondvoorstelling

E-mailadres Afdrukken PDF

Beste vrienden,

Hierbij nodigen wij u vriendelijk uit voor onze jaarlijkse uitstap op vrijdag 19 augustus 2016.

Dit jaar kozen we voor een vernieuwde formule. Wij bieden u de gelegenheid om de gemeente Westerlo, Parel van de Kempen te ontdekken en er samen met de Vrienden een muzikale avondvoorstelling ALBERT I bij te wonen op het kasteeldomein van de prinsen de Merode.

De musical neemt ons mee naar het België van begin 20ste eeuw. Koning Leopold II sterft en Albert I wordt de nieuwe koning. Woelige oorlogstijden zijn op komst. Al snel eisen de Duitse legertroepen van zijn neef keizer Willem vrije doorgang door België. Albert wil de neutraliteit van het land niet in gevaar brengen. Hij treedt op als bemiddelaar en hoopt conflicten steeds vreedzaam te kunnen oplossen.

Professionele zangers en acteurs , geflankeerd door 200 dansers, figuranten, acrobaten, paarden en authentieke voertuigen presenteren deze voorstelling met een wervelende klank- en lichtshow op de slotgracht voor het eeuwenoude kasteel van de prinsen de Merode.

Op de website www.historalia.be vindt u info over oa cast en rolverdeling.

Voor de Vrienden zijn 50 zitplaatsen gereserveerd.

 

 

Laatst aangepast op woensdag, 14 december 2016 20:11
 

Open kerken !

E-mailadres Afdrukken PDF

Laatst aangepast op dinsdag, 06 mei 2014 11:45
 


Pagina 1 van 6


Banner